Bebis i magen och vrålåket till vagn

Ni anar inte hur mycket bebisen lever om där inne i magen! Vissa dagar är det aldrig lugnt i magen och man kan se hur hela magen ändrar form och rör sig när bebisen kickar loss. Väldigt märklig känsla och samtidigt blir jag mer och mer van vid rörelserna. I början när bebisen kändes mer och mer var det lite läskigt och obehagligt men nu känns det mer naturligt och som det ska vara när det kickas loss där inne. Självklart är det mest aktivitet när jag vilar, ligger ner i soffan och när jag ska sova – hej och hå! Än har jag inte vaknat tvärt mitt i natten av rörelserna men man sover ju inte riktigt lika bra hela natten igenom, mer oroligt liksom.

Har inte berättat det tidigare men jag har drabbats av en hemsk foglossning som började lite då och då i främst vänstra höften och benet i v. 19 men som tog rejäl fart från v 21 och sen eskalerade det tills jag hade ont hela tiden. Jag fixade kryckor i v 22 och har inte kunnat gå ut utan dem sen dess (nu är jag i v. 29). Ibland får jag till och med ha kryckorna inomhus för att jag inte kan stödja på benen, de faller liksom ihop under en av smärta. Foglossning eller bäckenuppluckring som det så hett kallas beror på hormonerna under graviditeten. Bäckenet (höftbenen/skelettet/bäckenskelettet eller vad det nu korrekt heter) har tre fogar som är rörliga och som alla har inbyggda, två bak till under svanken kan man säga och en mitt fram. Dessa fogar ökar rörligheten i skelettet och när man är gravid blir man ännu rörligare då fogarna mjukas upp ännu mer för att kunna föda fram barnet lättare och ge mer plats. Vissa får ont av det och andra märker det inte ens. För mig har det stundvis känts som knivar som vrids om inne i höfterna och sen strålar smärtan ner i benen så de inte kan bära upp mig. Ju mer aktiv jag varit under dagen, suttit länge, åkt tunnelbana, gått till och från jobbet, desto mer ont får jag allt eftersom dagen går och sen under natten. Ibland har jag ont redan från morgonen dagen efter. Det håller såklart inte att han ont hela tiden och inte tänka på annat än smärtan, så jag har blivit sjukskriven och jag känner en enorm skillnad av att kunna vila och slippa sitta upp flera timmar i sträck. Att gå en eller annan snäll promenad i långsam takt (alltså sniiiigelfart) klarar jag av och det är nog bra att jag rör på mig lite, och att sedan kunna återhämta mig, ligga ner och ta det lugnt underlättar enormt. Testade att jobba 50% men det gick tyvärr inte heller, och sen jag blev sjukskriven på heltid har jag inte behövt gråta av smärta en enda gång vilket jag är fantastiskt glad över.

Ingen vet exakt varför vissa drabbas och andra slipper foglossningen, det spelar ingen roll om man är vältränad eller inte, vad man har för gener osv. Det finns lite hjälpmedel och lite träningsövningar man kan göra, t ex ska vattengympa vara bra (ska försöka hitta lämpligt ställe) och jag har en TENS-apparat som lindrar smärtan när den är som värst med elektriska impulser. Bäckenbälte funkade inte alls på mig, det tryckte bara åt mina fogar så de gjorde mer ont. Man får pröva sig fram och långt ifrån alla får jätteont!

IMG_2040

Magen från v. 21 uppe i vänstra hörnet till v. 28 nere i högra hörnet. Det växer verkligen! Och magen har lie olika form från vecka till vecka. Nu verkar den dock hålla sin lite mer spetisga approach. Kan ju erkänna att jag börjar känna mig ganska tung på grund av magen och övriga kilon jag lagt på mig. ;) Räknas som höggravid nu och är inne i de sista tre månaderna av graviditeten (tredje trimestern). Jag får sammandragningar mer och mer ofta (livmodern spänner sig, det gör inte ont men det känns ju när hela livmodern blir stenhård) när jag står upp eller går lite. Jag är helt klart tröttare i hela kroppen! Vilken grej att vara gravid, börjar faktiskt tröttna lite redan nu och längtar efter bebis. <3

IMG_2041

Sen har vi vagnen! Den står parkerad i vardagsrummet sedan vi hämtade den efter bröllopet. Vi var lite lata och bekväma då vi inte hade tid att åka Sthlm runt och kolla begagnade vagnar även om det varit mer ekonomiskt… Vi köpte en ny BRIO Smile med tre delar, babyskydd (första bilbarnstolen för minibebisar för att kunna åka taxi/bil till och från sjukhus osv), liggdel (den som är på bilden, för bebisar upp till ca sex månader) samt sittdelen som man har så snart bebisen blir stadig i ryggen och vill sitta upp i vagnen.

IMG_2042

Har pimpat vagnen lite, dels med den här fina mobilen köpte vi på Underbara Barn-mässan innan bröllopet. Älskar virkat!! Men även ”organizern” som vi satt vid ”handtaget” (styr-och-putt-don?) där man kan stoppa ner vattenflaska, vantar, napp osv. Himla nöjd och glad över vagnen! Är lite sugen på att montera spjälsängen och skötbordet också nu när jag ändå är hemma om dagarna. Alternativt börja sy lakan till spjälsängen. Det är nämligen så himla dyrt med bebislakan så jag ska sy egna av gamla lakan som är broderade och vävda av farmor, farmors mor och mormor. Sen ska jag nog sy lite gardiner också – tur att man kan hitta på sysslor om dagarna så man inte blir tokig! :)

/emma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *